Café Teatret 1971-2011 – og nu! handlede om et af de mest levende og interessante vækstpunkter i det institutionelle danske teaterliv siden 1960’erne, om etableringen og udviklingen af et af de mest konstant samtidssøgende små storbyteatre.
Den fysiske udstilling i Teatermuseet i Hofteatret blev afsluttet 19. maj 2013. Senere i 2013 udbygges den digitale udstilling og præsentation af Café Teatrets historie og aktualitet her på siden, bl.a. med en række videos, herunder videointerview med CaféTeatrets leder i de første 40 år, Erling Larsen.
CaféTeatret i Skindergade midt i Københavns centrum startede som den rene kunstneriske iværksættervirksomhed blandt en gruppe franskstuderende tilbage i 1963. Dette lille gruppeteater-miljø fandt snart form som et regulært intimteater efter den franske cafeteater-tradition, oprindeligt skabt under navnet Sans Souci – fransk studioscene og ledet af et kollektiv bestående af Sejer Andersen, Lisa Thorslunde, Niels Skjoldager, Erling Larsen og efter få år også Søren Glad. Sejer Andersen forlod senere CaféTeatret til fordel for Hvidovre Teater. Erling Larsen fungerede indtil 2011 som daglig leder af CaféTeatret.
I 1972 rykkede gruppen så ind i lokalerne i Skindergade og blev til CaféTeatret – 250 år efter at en anden lille flok universitetsstuderende etablerede Teatret i Lille Grønnegade og fik professor Holberg til at skrive nye danske samtidskomedier til sig. Siden er CaféTeatret vokset skridt for skridt, årti for årti, forestilling for forestilling. CaféTeatret voksede op fra undergrunden og mødte en relativ ny dansk teaterlov – den første kom i 1963 – og en stadig større og mere mangfoldig dansk teaterkultur. De blev frontløbere i udviklingen af en helt ny institutionstype i dansk teater: det lille storbyteater. I flere år har CaféTeatret været et af landets førende og mest produktive små storbyteatre og gennemgående præsteret 6-8 produktioner og co-produktioner samt 100-150 enkeltstående caféarrangementer om året med en høj belægningsprocent o. 90 %.
I 2011 var CaféTeatret for længst etableret og fornyet igen ad flere omgange, og teatrets oprindelige ledelse kunne endegyldigt trække sig tilbage og overgive teatret til en ny generation og daglig virkelighed. CaféTeatret har i de mange år nydt godt af anmeldernes kritiske opmærksomhed. I 2012 ramte det nye CT med Laura Ramberg og dramatikeren Christian Lollike i front så den større medieoffentligheds bevågenhed i al sin kompleksitet, da de i foråret samme år offentliggjorde beslutningen om at dramatisere Anders Behring Breiviks Manifest.
CaféTeatret 1971-2011 – og nu! afspejlede med andre ord et af de mest levende og interessante vækstpunkter i det institutionelle danske teaterliv siden 1960’erne: udviklingen og etableringen af det konstant samtidssøgende lille storbyteater, som CaféTeatret – siden 2012: CT – er og har været gennem mere end fire årtier. Med alt hvad det indbefatter: nyrealistisk samtidsteater, revy, satire, cabaret, klassikere, opera og cafescene med foredrag og alt muligt.
Miljøet omkring CaféTeatret har i alle årene været samlingspunkt for mange forskellige former for teaterkultur og teatervirksomhed, som senere udmøntede sig i andre teaterinstitutioner som fx Teatret Ved Sorte Hest og Teater FÅR 302, endvidere samarbejde med andre små storbyteatre fra andre landsdele som Svalegangen i Aarhus, foruden fx Den jyske Opera og Teatermuseet i Hofteatret. Det samme gælder de mange forskellige skuespillere, der har søgt ind i CaféTeatrets verden, lige fra etablerede kongelige stjerner som Jørgen Reenberg og Ole Ernst, til unge ukendte revy- og satirefolk, som i sin tid Tommy Kenter, Hella Joof, Peter Frödin, Martin Buch og Rasmus Botoft (alias Teatret Marianne alias Dusk og Bomholt alias Rytteriet), der først år senere brød igennem til en større offentlighed » se og læs mere her
CaféTeatret 1971-2011 – og nu! blev lavet i samarbejde med CaféTeatrets daglige leder indtil 2011, Erling Larsen, og i dialog med det nye CaféTeatret, CT. Udstillingen er støttet af Velux-Fonden