Tilbage til top

webtekst1

webtekst1 er John Chr. Jørgensens afhandling om Danmarks første stand up'er og skandalejournalist Gustav Esmanns dramatik. 

» Hent webtekst1 her

Gustav Esmann (1860-1904) døde højdramatisk netop som han var brudt igennem som Danmarks første stand up'er på teatret lige ved Runddelen for enden af Frederiksberg Allé. Før det havde han haft et meget offentligt, intenst og spektakulært virke som novellist, som teaterdirektør i en enkelt ”Kaos-Sæson”, som Politikens første – og katastrofale – redaktionssekretær, og ikke mindst som en højpotent og skandaleskabende journalist. Dén Esmann har John Chr. Jørgensen skildret i bogen Skandalejournalisten Gustav Esmann (2010), som blev publiceret sideløbende med nærværende webtekst om Gustav Esmanns dramatik.

John Chr. Jørgensen f. 1944 er dr.phil., tidligere lektor ved Københavns Universitet og redaktør ved Politiken og Ekstra Bladet. Han har udgivet en lang række bøger om kulturlitterære og kulturjournalistiske emner, senest Kommer de som ven eller interviewer? Interviewets historie i Danmark (2010). Også i Gustav Esmanns dramatik kombinerer Jørgensen de empiriske kildestudier og detailsansen med den klart skuende og anekdotisk krydrede fortælling.