Tilbage til top

webtekst15

webtekst15: Struensee – en urolig nat og hvad der fulgte er skrevet af Ulrik Langen, professor i Historie ved Københavns Universitet.  

» Hent webtekst 15 her

Artiklen er udgivet i sammenhæng med udstillingen på Teatermuseet i Hofteatret 2012-2013: Struensee – faldet. Struensee – Faldet er nok en udstilling om Struensee, men lige så meget om magt og afmagt, medier og offentlighed i 1770’ernes Danmark. Den dramatiske historie om Struensee fortælles i selvsamme historiske interiører på Hofteatret, hvor Struensee tilbragte sin sidste aften i selskab med Kong Christian 7 og Dronning Caroline Mathilde. Udstillingen  viser i en række tableauer med billeder, historiske dokumenter, film og kunstneriske bearbejdninger historien om Struensee og hans bratte stormløb på magtens centrum og lige så bratte fald fra magtens tinde – og historien om den offentligheds- og mediekultur, som Struensee var afgørende med til at skabe, men som han selv og Caroline Mathilde blev ofre for i 1770'erne. Og det præcis er disse temaer og disse hændelser på Hofteatret og i den følgende tid til halshugningen af Struensee på Fælleden, som Langens fortælling beretter om.

Ulrik Langen har skrevet en lang række historiske monografier og biografier » se mere her. Langen bidrager ofte til den offentlige debat med foredrag og fx som medvirkende i de banebrydende historiske talkshows om bl.a. Struensee under Århundredets festival i Aarhus i det tidlige forår 2012 » se mere her. Senest har han skrevet om sine overvejelser om fortællingens rolle i historieskrivningen i en kronik i Politiken » læs kronikken her.