Tilbage til top

webtekst6

webtekst6: Tilværelsen er en cirkus – om Jeppe på bjerget 2012 er en samtale om Jeppe på bjerget mellem dramaturg Louise Rahr Knudsen og Jens Albinus, som spillede Jeppe i Aarhus Teaters opførelse af komedien i februar-marts 2012 i den tyske Volksbühne-instruktør Milan Peschels iscenesættelse.

» Hent webtekst6 her

Jens Albinus modtog Årets Reumert 2012 som bedste mandlige hovedrolle for sin tolkning af Jeppe, og siger bl.a. om sin forståelse af Jeppe: "Jeppe på bjerget er selvfølgelig ikke en farce i den forstand, at den udelukkende interesserer sig for at producere grinagtige øjeblikke. Men med farce mener jeg, at den har farcens blik på sine personer og farcens synspunkt på tilværelsen som sådan".

Aarhus Teater spillede Jeppe på bjerget i samme periode som den stort anlagte Århundredets Festival om 1700-tallet fandt sted. Samtidigt lancerede www.danmarkshistorien.dk en temaside om 1700-tallet og om Holberg. Her skriver Teatermuseet i Hofteatrets direktør Peter Christensen Teilmann om forskellige sider af Holbergs forfatterskab, bl.a. Niels Klims underjordiske rejse og Jeppe på bjerget. » se mere her

 På Teatermuseet i Hofteatret og på nettet kan man se og høre en lydinstallation, der baseres på historiske optagelser af Jeppes berømte opvågningsmonolog i baronens seng: "Hvad er dog dette?". Ordene er nu lagt i munden på syvårige Asta Marie, og bag hende høres ekkoer af Henrik Malberg og Osvald Helmuth, et par af de mange skuespillere, som har spillet Jeppe. Griegs højromantiske Holbergsuite (1884), som længe lå som klangbund for Jeppes berømte opvågningsmonolog, da den blev spillet i naturalistisk regi på Det Kongelige Teater, har komponisten Hans Sydow ført både tilbage til Holbergs tid, spillet med én finger på et cembalo, og frem i tiden i et rent elektronisk arrangement.  » se og hør mere her

 På e-museum har Teatermuseet i Hofteatret lagt yderligere materiale om Jeppe på bjerget ud til brug for undervisning etc.; » se mere her. Desuden handler webtekst2 her på siden om Jeppe på bjerget hen gennem hele historien.

 Samtalen mellem Louise Rahr Knudsen og Jens Albinus indgik oprindeligt i Aarhus Teaters katalog til forestillingen.