Odin Teatret: teatret i verden – verden i teatret (afsluttet 31. december 2013) handlede om nogle af de mange og mangeartede forestillinger fra Odin Teatrets næsten 50 års virke. Odin Teatret er både en lokalt forankret teaterinstitution i Holstebro og et kunstnerisk forskningslaboratorium, der er i konstant dialog med hele verden. Odin Teatret udgør både lokalt, nationalt og internationalt en af de mest spændende institutionelle udviklingshistorier i nyere tids teater- og kulturliv. I udstillingen indgår også Halfdan Rasmussens ufuldendte digt Odin fra 1960’erne og Erik Exe Christoffersens nye film om Odin Teatret, Erobringen af anderledeshed fra 2011.
I forbindelse med udstillingen publicerede Teatermuseet i Hofteatret webtekst11: Odins outsiderlogik, skrevet af teater- og kulturskribent ved dagbladet Information, forfatter Anne Middelboe Christensen. Artiklen trækker linjer ind i Odin Teatrets snart 50-årige virke og perspektiver ud til det øvrige danske teaterlandskab. Omtalt er bl.a. teatrets nyeste forestilling Det kroniske liv, som blev opført på i København i efteråret 2012, dels på Takkelloftet i Operahuset på Holmen, dels på biblioteket på rentemestervej i København NV. » Hent webtekst11 her
Da Odin Teatret opholdte sig i København en måneds tid i efteråret 2012 var de initiator og medvirkende i en række workshops. En af dem handlede om Odin & Dansen, et dramaturgisk grundelement i Odins praksis og forestillinger. Det skrev magasinet Terpischore – dans som scenekunst en stor reportage om » læs mere her
Odin Teatret » www.odinteatret.dk
Odin Teatret Archives » www.odinteatretarchives.com
Mere om Odin Teatret:
Odin Teatret i Holstebro har siden 1960’erne udgjort et af de mest spændende og verdensvendte miljøer for udviklingen af en moderne teaterkultur i Danmark. Odin Teatret blev grundlagt af italieneren Eugenio Barba i Oslo. I 1966 blev truppen inviteret til Holstebro, der var en af de mest kulturelt fremsynede kommuner i landet. Holstebro har i 2014 været fast hjemsted for Odin Teatret i 50 år. De fleste af 1960’ernes politisk engagerede gruppeteatre forsvandt ud af billedet igen omkring 1970. Men ikke Odin Teatret. Af de mange teatermiljøer, der voksede frem af egen drift og vilje i 1960’erne, er Odin Teatret sammen med små storbyteatre som Cafe Teatret i København, Svalegangen i Aarhus og Jomfru Ane Teatret i Aalborg et af de teatre, som har levet stærkest og længst. Odin teatret har vedvarende og alt andet lige formået at kombinere rollen som kunstnerisk og kulturel frontløber med en institutionel pragmatik, som har fået teatret til at hænge sammen økonomisk i så mange år, endda med en egenindtjening, som overgår de fleste andre teatre i Danmark.
Det var og er i Holstebro, at Odin Teatret hører hjemme og herfra de går ud i verden. I Holstebro by er de en hovedkraft i lokale kulturbegivenheder som fx Holstebro Åben 2012, hvor de med fuldt ensemble opførte familieshowet Ode til fremskridtet. Ude i teatrets egne bygninger, som oprindeligt er et nedlagt landbrug, opføres forestillinger, afholdes seminarer, workshops og forskningslaboratorier af både praktisk og teoretisk karakter.
Samhørigheden mellem Odin Teatret og Holstebro kommune er enestående. Da Eugenio Barba i september 2013 modtog en hæderspris på 20.000 kr. fra Foreningen af Danske Sceneinstruktører, videregav han pengene til kulturudvalget i Holstebro med ønsket om, at ”prisen med dens 20.000 kr. kan bidrage til at åbne fantasiens dør for fremtidens tilskuere” - et ønske der henviser til at den vestjyske kommune næste år lægger muld til den lokale børnefestival i 2014 – og dermed kan, skriver kommunen på deres hjemmeside, "børneteaterfestivalen betragtes som en smuk gave og cadeau til Odin Teatret ved jubilæet for dets virke i Holstebro Kommune gennem en menneskealder" » se mere her
På rejser og ophold rundt om i alle verdensdele har Odin Teatret vedvarende været i antropologisk dialog med forskellige teaterkulturer som den italienske Commedia dell’Arte, som teaterinstruktøren Jerry Grotowskis banebrydende teaterlaboratorium i Polen, som den indiske danse- og maskekultur Kathakali og siden meget andet. I oktober 2013 modtog Barba og teatret en af Uruguays fineste kulturelle udmærkelser for teatrets bidrag til samtidens internationale kunst og kultur. Det skete i forbindelse med, at Odin deltog i den internationale teaterfestival FIDAE 2013 i Montevideo med deres nyeste forestilling, Det kroniske liv, som indgår i øvrigt i Teatermuseet i Hofteatrets udstilling.
Odin Teatret udviklede tidligt en for kunstverdenen sjælden tæt dialog med den akademiske verden i form af det dengang nye Institut for Dramaturgi på Aarhus Universitet. Centralt i teatrets dialog med verden står deres forskellige netværk: Nordisk Teaterlaboratorium (teatrets eget tilnavn), Centre for Theatre Laboratory Studies (CTLS), International School of Theatre Anthropology (ISTA) – og fra 2010 er Odin Teatret gået med i SCENET, som er hele region Midtjyllands scenekunstnetværk.
Odin Teatret har et af de mest offensive og digitalt formidlede arkiver i den danske teaterverden, nemlig Odin Teatret Archives (OTA; www.odinteatretarchives.com). Her finder man videodokumentationer for forestillinger etc., her iblandt af de her i udstillingen repræsenterede. Søger man Odin Teatret på YouTube får man 2.760 resultater.
Odin Teatret har om nogen og før ordet blev brugt praktiseret globalisering gennem kulturelle og kunstneriske byttehandler. Overalt i verden og oftest uden for teaterinstitutionerne har teatret udvekslet eller ’byttet’ forestillinger med lokale miljøer og grupper, der ikke nødvendigvis har med traditionel teaterkunst at gøre. I 1968 fik Odin Teatret og Eugenio Barba den allerede da berømte italienske skuespiller, forfatter, instruktør og teaterleder Dario Fo og hans teatertrup til Danmark, hvor de også gæstespillede på Det Kongelige Teater. Fo og hans trup blev et af de første eksempler på, hvordan initiativer skabt af Odin Teatret blev til inspiration for andre af Danmarks teatermiljøer og –institutioner. Og sådan har det været siden. I september måned 2012 indtog Odin Teatret igen København med arrangementer, workshops, seminarer, arbejdsmetodedemonstrationer, forestillingen Det kroniske liv på Det Kongelige Teater – foruden udstillingen i Teatermuseet i Hofteatret.