Tilbage til top

Halfdan til tiden

FLERE BILLEDER

Halfdan til tiden handler om Halfdan Rasmussen, den måske mest udbredte, læste og afholdte forfatter i Danmark gennem de seneste 100 år, sådan som han sjældent ses og høres – selv om han jo er kendt og elsket af store og små, børn og voksne på tværs af generationer. Udstillingen blev afsluttet i Teatermuseet i Hofteatret 30. juni 2016 og blev siden vist på Hinnerup Bibliotek og Kulturhus, Favrskov kommune, 6. november 2016 – 22. februar 2017. I 2020-2022, hvor Hofteatret lukkes for en periode for istandsættelse og restaurering, vil Halfdan til tiden blive vist på udvalgte steder rundt om i Danmark.

Børnenes Halfdan og den humoristiske Halfdan er slet ikke glemt i Halfdan – til tiden. Men udstillingen viser Halfdan Rasmussen hele vejen rundt: filmmageren, fotografen, den verdensvendte, alvorsmanden med glimt i øjet og sans for poetisk dramatik og satirisk teater, den lydhøre og debattøren.

Den centrale del af udstillingen Halfdan til tiden udgøres af 12 lyd- og billedcollager, såkaldte lydtableauer, udarbejdet af komponist Hans Sydow og grafisk designer Christina Ann Sydow.I udstillingen vises også en række billed- og teksttableauer, der anskueliggør og dokumenterer de mange idag mindre kendte sider af hele Halfdans virke gennem mere end 60 år, fra meget ung til gammel. Disse tableuer er udarbejdet af Teatermuseet i Hofteatrets grafiske designer Per Romerdahl. Halfdan til tiden er kurateret af Teatermuseet i Hofteatrets direktør, Peter Christensen Teilmann, i dialog med udstillingens øvrige bidragsydere og med Iben Nagel Rasmussen.

Gennemgående handler det om ham den 'anden' Halfdan, der – uden øvrig sammenligning – ikke lader fx Yahya Hassan noget efter, når det kommer til at tale lige ind i tiden og tale tidens toner og takter midt i mod. Den Halfdan kun få i virkeligheden kender. Den Halfdan som skriver om tabuer og social og eksistentiel udkantsliv, så man skulle tro det handlede om os i dag. Hør podcast om udstillingen med Teatermuseet i Hofteatrets direktør, Peter Christensen Teilmann her.

I forbindelse med udstillingen har Teatermuseet i Hofteatret v/ Peter Christensen Teilmann og Tina Mikkelsen udarbejdet et undervisningsmateriale, der kan anvendes uafhængigt af kendskab til udstillingen – og af alle og enhver, men er dog primært henvendt til folkeskolens ældste klasser (7.-9.), gymnasier, ungdomsuddannelser, højskoler,  læseklubber og lignende. » se mere her

Mere om udstillingen og projektet her:

Den centrale del af udstillingen Halfdan til tiden udgøres af 12 lyd- og billedcollager, såkaldte lydtableauer, udarbejdet af komponist Hans Sydow og grafisk designer Christina Ann Sydow. I de 12 lydtableauer sættes Halfdans kendte digte sammen med mere ukendte digte – og de sættes igen sammen ind i forskellige musikalske og audiovisuelle tableauer. Her medvirker 30 kendte forfattere  (bl.a. Benny Andersen, Søren Ulrik Thomsen, Pia Juul, Peter Laugesen), skuespillere (bl.a. Bodil Udsen, Claus Ryskjær og Halfdans egen datter Iben Nagel Rasmussen)  og andre fra ialt fire generationer. De læser, synger eller – som Per Vers – rapper Halfdan Rasmussen, som det sjældent høres. Hør to af de 12 lydtableauer via soundcloud her til højre på siden. De 12 lydtableauer er også til salg enkeltvis og i deres samlede hele på iTunes » se her

I udstillingen vises også en række billed- og teksttableauer, der anskueliggør og dokumenterer de mange idag mindre kendte sider af hele Halfdans virke gennem mere end 60 år, fra meget ung til gammel. Disse tableuer er udarbejdet af Teatermuseet i Hofteatrets grafiske designer Per Romerdahl.

Halfdan  til tiden er i stort omfang baseret på et ikke før offentliggjort arkivmateriale, som Halfdan Rasmussen efterlod, og som hans datter og bobestyrer, Iben Nagel Rasmussen fra Odin Teatret, venligt har stillet til rådighed. Et materiale, der fremkalder Halfdans intense beskæftigelse med billedet, både som film og som fotografi. Materialet viser også i dag glemte sider frem af både Halfdan Rasmussen og Ester Nagel, da de var et ungt forforfatterpar, der ville bygge både familie og forfatterskaber op. Både Halfdan og Ester arbejdede også med teater og dramatik. 

I starten af 1960'erne var Halfdan løst knyttet til den avantgardistiske teatergruppe Collage sammen med bl.a. Jørn Leth, Klaus Rifbjerg, Ulf Pilgård, Olaf Nielsen og den senere Bogart-vært Ole Michelsen. Et miljø, der i takt og tone og med sin blanding af alvorlig satire og grotesk humor synes at have matchet udviklingen i Halfdans forfatterskab i det hele taget på den tid. Allerede midt i 1950'erne havde Halfdan lavet sine kongeniale oversættelser eller gendigtninger af norske Thorbjørn Egners Folk og Røvere i Kardemomme by og Dyrene i Hakkebakkeskoven, som er blevet nogle af de mest spillede forestillinger for børn i Danmark siden da. Mere sjældent er det, at der spilles teater for voksne af og om den voksne Halfdan og hans digte til voksne. I 1972 opførte Folketeatret i København Så du røgen?. Senest i 2015 spillede Det flydende teater deres musikdramatiske forestilling for voksne, Grinet & Døden, der handlede om det intense samvær i de unge år mellem Halfdan Rasmussen, hans kone Ester Nagel og digtervennen Morten Nielsen, der døde helt ung. 

Ester Nagel var i de første årtier en anerkendt og anvendt forfatter. I 1962 var det hende, der skrev det første nye danske stykke tv-dramatik til DR nogensinde. TV-dramaet hed Brønden og blev en stor, tidlig og omdiskuteret begivenhed i historien om, hvordan ny – og ikke bare klassisk og gammel – kunst og kultur kunne komme til udtryk i det stadig unge tv-medie. Susanne V. Knudsen har bidraget med materiale og med at oplyse denne efterhånden godt skjulte side af Halfdans verden.

I Halfdan til tiden indgik også andre bidrag. Halfdans barnebarn, filminstruktøren Jonas Poher Rasmussen & Carlo H. E. Agostonis dokumentarfilm Noget om Halfdan fra 2006 vistes i karnappen i sidegangen ud mod balkonen og Ridebanen. Flere af de forfattere, der medvirker i udstillingens lydtableauer og som også var Halfdans jævnaldrende venner, medvirker i Noget om Halfdan. I Chr. 8's aftrædelsesrum fandt man Sille Jensens fine grafiske arbejder om Iben Nagel Rasmussen, hendes forældre, Halfdan og Ester Nagel Rasmussen, Eik Skaløe, Odin Teatret m.m. Sille Jensens arbejder tager udgangspunkt i den grafiske biografi Hvid som Jasmin, som hun udgav i 2015 og som en anmelder kaldte ’århundredets smukkeste biografi’. Ved siden af Sille Jensens grafiske arbejder lå og ligger Chr. 8’s toilet, som står uændret fra Hofteatrets restaurering og modernisering i 1840’erne. Her havde designeren Chelina Spangenberg installeret et lille Halfdansk arbejdsunivers med udgangspunkt i forskelligt af Halfdans eget materiale: udkast og skitser, de medaljer han fik gennem tiden, de sten og det rav han samlede – foruden det Lokumsdigt, han udgav så tidligt som i 1946, året efter afslutningen af 2. Verdenskrig og midt i en tung alvorstid i det danske samfund.

Halfdan til tiden er kurateret af Teatermuseet i Hofteatrets direktør, Peter Christensen Teilmann, i dialog med udstillingens øvrige bidragsydere og med Iben Nagel Rasmussen.

Kontakt: Peter Christensen Teilmann – tlf. 61677081 – mail: teilmann [at] teatermuseet.dk

Halfdan til tiden er blevet til takket være altafgørende fondstøtte fra Augustinus Fonden, Beckett Fonden og Nordea Fonden.

I anledning af Halfdan til tiden åbner Teatermuseet i Hofteatret i øvrigt DigtJukeBox med et bredt og omfattende udvalg af Hans Sydows kompositioner og produktioner gennem årene » se mere her 

Mere om baggrunden for Halfdan – til tiden:

Den dag i dag læses og bruges Halfdans digte i børnehaver, fritidshjem, SFO’er, skoler, foredragsforeninger, biblioteker, til musikalske tolkninger og i teatrene. Gennem årene har små og store teatre, som fx CaféTeatret, Aarhus Teater og Café Livas Hvordan Halfdan? (2003), præsenteret Halfdan-cabareter, fordi blandingen af fortælling, recitation og sang er så velegnet til de mest kendte af Halfdans digte som fx ”Noget om helte”, der også er kendt for førstelinjen: ”Livet er en morgengave”. Og det var netop titlen på den cabaret for voksne, som OPtimis Teatret spillede i 2015.

Overalt i landet spilles der år efter år børneforestillinger bygget op på Halfdans rim og remser som fx hans ABC fra 1967 og alle Tosserierne, senest blandt mange flere Team Teatrets Hittehathattens hemmelighed og Apollo Teatrets forestilling for de mindste børn, Godmorgen Sol. Mere sjældent er det, at der spilles teater for voksne om den voksne Halfdan og hans digte til voksne. I 2015 spillede dog Det flydende teater deres musikdramatiske forestilling for voksne, Grinet & Døden, der handlede om det intense samvær i de unge år mellem Halfdan Rasmussen, hans kone Ester Nagel Rasmussen og digtervennen Morten Nielsen, der døde helt ung. 

Det er først og fremmest den enestående rimesmed og remsemager Halfdan, der læses og bruges den dag i dag, og især hans mange digte til og om børn, som alligevel altid også er for barnlige sjæle og for voksne. Men han er jo meget mere end det. Han var på flere måder en del af den litterære udvikling i Danmark, ikke bare som forfatter, men også som tidsskriftsredaktør og forlagskonulent. Det var fx Halfdan, der som konsulent anbefalede den unge Rifbjerg til udgivelse. Og Halfdan digtede på flere fronter i samfundsudviklingen, sådan som den tegnede sig fra 1930’ernes krisesamfund, videre under krigen i 1940’erne, op i tiden efter krigen og frem i det moderne velfærdssamfund, der ændrede leveforholdene for børn og voksne. Halfdan rejste ud i verden og kom hjem med kronikker, essays og enestående rejsedigte fra Irland og Grønland, og fra de politiske diktaturer Grækenland og Spanien i 1960’erne. Herhjemme gik han tidligt ind i den politiske debat eller ind i de københavnske baggårde, hvorfra han skrev nogle af de smukkeste erindringsdigte om verden før velfærdssamfundets indmarch, og det var det (1977), som Halfdans søn, Tom Nagel Rasmussen, satte i kongenial musik og udgav på cd'en af samme navn.

Halfdan – til tiden viser hele Halfdan Rasmussens forfatterskab gennem mere end 60 år, udstrakt i en række hovedtemaer, der går på tværs af tiår og generationer. Gennem alle Halfdans værker går ikke bare en mærkelig og mærkværdig kunstnerisk og sproglig bevidsthed, der får børn og voksne i tale med hinanden, men også en udpræget sans for lydligheder, billedligheder og samfundsbevidst menneskelighed.  

Den dobbelte Halfdan: den tidløse og 'anden' tidsreflekterende Halfdan Rasmussen er i centrum for udstillingen og var det også for to helt specielle arrangementer lørdag 25/6 og søndag 26/6 2016 i Teatermuseet i Hofteatret med bl.a. digteren Søren Ulrik Thomsen, skuespiller Iben Nagel Rasmussen (Halfdans datter), grafiker og tegner Sille Jensen, sanger og komponist Tom Nagel Rasmussen (Halfdans søn), filminstruktøren Jonas Poher Rasmussen (Halfdans barnebarn) og trylle- og ordkunstneren Erik Jensby.